top of page

Защо не трябва да ни пука от спойлерите над TLOU 2 (no spoilers)

Както стана ясно на всички, сърдит работник на ND (Naughty Dog) наскоро разкри почти цялата история над The last of us 2. Очевидно с цел да навреди на компанията след непостигнато споразумение с тях.

Ясно е, че това малко или много ще спре продажбите , но до каква степен ще навреди на нас потребителите? И дали трябва наистина да правим от мухата слон?


Няма спор не е просто някакъв лек спойл примерно шотове или кратки синематици, които да можем да подминем с лека ръка. Дори не е някакъв откъс от геймплея. Явно бая са го разгневили въпросният пич, след като е решил да лийкне целият плот. Без да преувеличаваме говорим си за около 40% в най-добрият вариант. И всичко е подкрепено с видеа и снимки. Колкото и да не исках да знам какво се случва, за по-малко от 48 часа, целият интернет буквално ме заля с информация. Моето мнение по въпроса над продължението на историята ще си го запазя. И това дали тая в себе си недоволство и фрустрация от видяните кадри, също няма да коментирам сега. Да, не съм особено доволен, но и не съм чак толкова разочарован, че да не искам да си я купя. Това което видях беше това което очаквах. Всъщност даже не съм изненадан. В друга публикация смятам да изложа своите ЗА и ПРОТИВ, дългоочакваното продължение на въпросният ексклузив. Темата на тази публикация не е какво мисля за продължението на TLOU. Ще пиша по-скоро за това, защо не ми пука, че някой е разкрил историята на играта преди да я изиграя. И дали наистина е толкова фатално това което се случи.


Разказаха ми играта която очаквам още преди да е излязла и сега няма да си я купя. Ама ти сериозно ли? Ако не ти се дават пари не си търси причини. Не се опитвай и да отказваш всички останали. Не е като да са ти дали пиратско копие на "The Avengers" преди да излязъл филма по кината. Истината е, че цялата тая глупост, лично за мен е много шум за нищо. И не вярвам някой да е решил да се отказва, но все пак ако някой се колебае, нека да чете. Края на една игра и края на на един филм са две различни неща. Да ти спойлнат игра, не е като да са ти я пратили да я изиграеш преди релийз. Сравняването на филми с игри не е целта на това четиво, но е хубаво да си зададете и този въпрос, защото се начетох на много глупости последните 2 дни.

Няма как да подминем с лека ръка спойлерите за TLOU 2. Не обичам спойлери, още по-малко ме кефи факта, че съм научил най-същественото в историята. Няма да коментирам и това което съм научил защото някой от нещата са в твърд разрез със философията ми за живота и политиката. И макар и да съм разочарован от много неща, истината е, че ще я купя DAY ONE. Не само ще я купя, но ще я стриймвам ако мога. И даже отпуска ще си пусна за да я изиграя (ако пандемията не е изяла и телевизора ми до тогава).

Това което научих от тежкият лийк не е нещо което да не съм очаквал. По-скоро е нещо което съм се надявал да не се случи.

Истината е, че още с изказванията на ND от типа на "Не сме много сигурни дали ще я харесате или ще я намразите" беше ясно, че играта ще има някакъв скандален туист, който рискува да разочарова много хора. Не виждам особено голям проблем и нещо което повечето от вас да не са очаквали, стига да са чели достатъчно през изминалите месеци. По-голямата част от негативите които четем са базирани главно върху гей аджендата в играта. Нищо особено като цяло.

Нека да сме честни: Всички знаем за сексуалната ориентация на Ели още от първата част и това на никой не е пречило до сега. Не виждам причина защо във втората част трябва да ви пречи. Още по-малко съм очаквал това да се промени в продължението. Някой от вас да го е очаквал? ЗАЩО Е ТОЗИ ШУМ ТОГАВА? Еми вдига се шум защото е модерно да се оплакваме от всичко.


Със и без гей адженда за мен няма никакво значение. Дайте да сме честни, да ви спойлнат историята на играта не е като да сме я изиграли лично. Да съгласен съм 50% от едно заглавие като "The last of us" e именно историята. Но пък аз не бях очарован кой знае колко от историята на първата част. Ако трябва да съм честен беше малко посредствена за мен. Това което ми хареса в нея беше геймплея, начина по който е пресъздадена самата атмосфера и персонажите. Света и обстановката вътре те карат да се потопиш в пост апокалипсиса и да го усетиш. Naughty са професионалисти във всяко едно отношение и нямат забележка. Играта за мен си остава шедьовър в много отношения. Дали е най-добрият Playstation Exclusive? Ами не мисля, че това е най-добрият ексклузив и като цяло със сигурност не е най-гениалната игра на всички времена, но е доста повече стандартно заглавие. Дали историята е нещо уникално? Ами първата част за мен конкретно НЕ Е. Сигурно за много от вас тази игра има супер сложен сценарии, но за мен конкретно не е чак така. Хайде бъдете честни, някой от вас мислил ли си е, че няма да се опитат да експериментират с малката лесбийка, за да направят лекарство от нея? Аз от самото начало го очаквах това. Изненада ме факта, че цялата история приключи до там. Тоест малко не им достигна поне в моито очи. Даже още си спомням разочарованието с което разбрах, че дефакто това е края. Тоталната смяна на историята според мен е нещо, което ще изкара TLOU от посредственият му сценарии. Вярно има някой неща които намирам за смущаващи и неприятни (и не говорим за еднополовите целувки), но ще трябва да се примирим с тях. По какъв начин са го направили тоя обрат в историята? Това е друг въпрос който няма да коментирам тук. Така или иначе имаме нещо ново, далеч от добре старото познато. И очевидно щом от сега е ядосало половината свят, значи всичко е наред.

Втората основна причина поради която не бих си отказал преордъра е защото механиките, графиките и детайлите които се виждат, ясно и точно казват: това е игра която ще си струва. И наистина да сложиш собствен сърдечен ритъм на всеки един от героите си е едно от нещата, който само ND могат да си сложат в сметките. Изобщо има ли нещо от това което сме видели по трейлърите, което да ни кара да си мислим, че няма да видим поредният мастърпийс? Истината е, че много от нас ще я изиграят още на Day One именно защото знаят, че Naughty Dog не си пестят от нищо що се отнася до техните продукти. Повечето са наясно, че тия гадове си тормозят работниците с овъртайм и това е една от причините да са недоволни хората при тях. Тива е сигурно и една от основните причини за това отмъщение. Тука говорим за много човешки труд, впрегнат в това да се достави удоволствие на потребителят. Говорим за инвестирани пет години в разработката на нещо което трябва да задоволи каприза и очакванията на едно цяло поколение. Един хайп който колкото и да ни е трудно да си признаем, няма как да бъде 100% оправдан. Дайте да сме честни ако това заглавие беше на EA, щяха да са я пуснали на втората година, след което щяха да ни обещаят пач, който да я накара да зарежда без да ви запали вентилатора на конзолата. Не знам колко от вас си спомнят инцидента наречен ANTEM, но аз го помня.

Също така мога да изтъкна и факта, че аз не бих пропуснал който и да е плейстейшън ексклузив да влезе в колекцията ми, само защото имало гей адженда. Просто си го казвам откровенно, да притежавам заглавие което е скандално още от преди релийза си, си е направо "Must have". Помнете ми думата каквото и да четете не се подвеждайте. Лош ексклузив на Сони, аз не си спомням да е имало. Не мисля, че какъвто и да е обрат или спойлер ще промени този факт. Не съм супре "OPEN MIND" и даже често се шегувам, че съм бургаска баДка, но чак толкова не ми пука има ли лесбийки в играта няма ли. Пак не е като да са натъкмили Джоел да си има за гадже негър-китаец и подобни грубиянщини. Ще го преживеем.

Личното ми менени за това, което четем и слушаме по YouTube е следното: Лииковете над TLOU 2 дадоха добра алтернатива някой влогари, да натрупа повече лайкове и гледания в каналите си. Най-лесно е да кажеш пред аудиторията, че няма да купиш дадена игра, когато знаеш, че те точно това очакват да чуят.И да се възползваш от това на къде духа вятъра.

Зарежете предразсъдъците, мога да ви дам пример с няколко други заглавия, който станаха жертва на подобни атаки. Подобен предполагаем провал около беше Days Gone. Помним ли го? Много голяма част от плота на играта и критиките около нея, бяха написани седмица преди излизането, въпреки информационната мъгла която Sony до последно държаха. Много хора я плюха заради нереалните си очаквания към нея. Даже ако трябва да сме честни, точно тези нереални очаквания доведоха потребителят до недоволството. Реакциите на стиймърите оценките на IGN всичко беше дроб. Това не попречи на никой от вас да я изиграе и нека да сме честни, над 90% от геймърите я харесват. Даже в UK би по продажби много други заглавия още първата седмица. Света очакваше от Days Gone да е TLOU 1.5 а сега когато имат TLOU 2, пак са недоволни.

Друг подобен пример за скандално заглавие макар и без лийкове е Death Stranding. Даже Коджима и Сони казаха същото "обичаш или мразиш". Много голяма част от геймърите бяха против него (включително и аз). Въпреки това след изиграването много от нас наведоха глави и си признаха грешката. Честно си казвам, след Страндинга не бързам да съдя за книгата по корицата, що се отнася до игри. . Аз до последно седях и се чудих дали да не го канселирам този преордър. Имахме много дълъг разговор в групата за колекционери точно на тази тема. И след като Хидео Коджима успя да направи 3 награди на GOTY, със заглавие което света първоначално отказа да разбере, не виждам какъв е проблема това да случи и с TLOU 2. Ама имало било гей възгледи и прочие. Ще кажете, че в повечето игри няма педалщини. Ама умирали главни герой, че той онзи където написа Game of thrones не убиваше постоянно главните си герой. Даже сега си спомням, че 5 сезон ли да беше (поправете ме ако греша) на въпросният сериал му бяха лийкнати 5 или 6 от общо десетте епизода, седмица преди релийза. И на никой не му попречи да си изгледа сериала и да продължи да го обича (аз искам само да вметна, че не съм фен на тоя сериал).

Даже си мисля, че след тези спойлери има много по-голяма вероятност да останем приятно изненадани, отколкото да сме тежко разочавани. След излизането на истината на бял свят, нещата вече са различни. Даже смятам, че е добре, че се разкриха някой неща. Когато повечето знаем истината, няма да имаме фалшиви очаквания и да тръбим колко сме разочаровани. Всъщност това е и добрата и лошата страна на спойлерите, разбиват очакванията ти за даден продукт, но същевременно не ти дават право да си изградиш нереални такива. Няма го сапуненият балон който всички обичаме да надуваме. Подготвени сме и знаем какво да очакваме. А за мен наученото не е кой знае колко страшно.

Истината е, че спойлната или не, разказана и изиграна са две различни неща. Аз смятам, че не е станало голямо чудо като са ни разказали всичко дори и финала. Да изживеем емоциите в една игра и да станем част от героите е нещо което можем да направим само докато я играем. Гледайки видеа в YouTube със спойлери и четейки негативни коментари, няма да ни накара да усетим продукта така, както ако го изиграем лично. И приемайки преднамереното мнение на някой за правилно, не като да си изградим собствено такова. Аз никога не съм уважавал мнението на хората които говорят за една игра преди да са я изиграли. За мен да изиграеш играта е единственото, което ти дава право да я съдиш. За това към този момент аз няма да бързам да съдя и ще си я изиграя, независимо от факта, че знам какво ме очаква.

222 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

Comments


bottom of page