top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Най-новите мобилни процесори на AMD имат AI двигател

Nvidia обяви новите си мобилни графични карти, а Intel обяви нови мобилни процесори. A пък AMD отвърна на удара по време на CES с конкурентни продукти и в двете категории: нов мобилен gpu, нови мобилни чипове от серия Ryzen 7040 с вграден AI двигател и нови 3D V-Cache настолни процесори, включително 7800X3D, 7900X3D, и 7950X3D.

 
AMD CES
 

Настолните 3D V-Cache процесори са вълнуващи за тези, които извършват интензивни задачи като игри, тъй като разполагат с допълнителна памет върху изчислителната матрица. Но мобилните чипове и графични процесори често трудно може да ви развълнуват сами по себе си, тъй като те обикновено разчитат на внедряването им в лаптопи, за да направят първото си впечатление. Тази година обаче AMD въвежда нова мобилна функция - Ryzen AI.


В мобилните чипове от серията Ryzen 7040, включително Ryzen 7640HS, 7840HS и 7940HS, вече ще има интегриран AI двигател – първият на x86 процесор. x86 е тип CPU архитектура, обичайна за машините с Windows, и липсата на възможности за изкуствен интелект до момента е част от това, което кара производители като Apple да навлязат. С други думи, вашият Windows лаптоп вероятно няма AI чип, но вашият M2 MacBook има.

AMD

Според информация, споделена с пресата, новият двигател на AMD е базиран на FPGA и идеята е да се използва за задачи като видеоконференции, предсказуем потребителски интерфейс, сигурност и дори игри. Конкретните случаи на употреба в момента са малко неясни, но един пример са обажданията на Microsoft Teams. AMD ни казва, че работи с Microsoft, за да използва своя AI двигател за подобряване на автоматичното рамкиране и корекцията на погледа в Teams, нещо, за което решения като Nvidia Broadcast изискват отделен графичен процесор.


Други приложения за мобилен AI двигател могат да бъдат за подобряване на живота на батерията, като чипът интелигентно регулира колко енергия черпи вашият лаптоп въз основа на задачата. По време на основната си бележка AMD обеща, че нейният AI двигател ще позволи до „30 часа възпроизвеждане на видео“. Както каза AMD по време на среща с пресата, идеята е да използвате AI, за да направите използването на вашия лаптоп възможно най-лесно и безпроблемно, без да се налага да се занимавате с настройки. Компанията все още уточнява спецификата на тези внедрявания, с повече информация, до която трябва да се доближи, когато чиповете излезнат.


Ще видим как ще се развие това, но е вълнуваща перспектива, като се има предвид, че неспособността на Intel да поддържа AI двигатели на своите потребителски чипове е част от това, което накара Apple да разработи своята M серия. AMD обещава, че Ryzen AI е „50% по-ефективен“ от невронния двигател на Apple M2.

AMD

Въпреки че не е ясно доколко Ryzen AI енджинът е допринесъл за тези бенчмаркове, AMD демонстрира мощността на своите чипове от серия 7040 с бенчмарк на Cinebnech, сравнявайки 7940HS с Apple M1 Pro, в който първият е с 30% по-бърз. Спецификациите на производителя винаги трябва да се приемат с едно на ум, но ръкавицата очевидно е хвърлена.


За това, което си струва, цялата нова линия мобилни процесори на AMD включва опции за серии 20, серии 30, серии 35, серии 40 и серии 45. Процесорите стават по-мощни с нарастването на броя, което е интересно – AI двигателят не идва в най-мощните мобилни чипове на AMD, серията 7045. Поне не още. AMD не обясни защо по време на чат с пресата не обясни защо решението не идва на работния плот. Компанията предлага своите карти Alveo, които използват отделен XDNA AI двигател, но те са предназначени за корпоративни решения.


Независимо от това, ще можем да тестваме AI двигателя на мобилните чипове 7040, когато за първи път започнат да бъдат вграждани в лаптопи през март. Другите мобилни чипове от серия 70 също ще бъдат в лаптопите тогава, докато производителите вече работят с новите мобилни графични процесори на AMD.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК

28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

bottom of page