top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Чили одобри придобиването на Activision-Blizzard от Microsoft

Fiscalia Nacional Economica, пазарната регулаторна институция на Чили, обяви решението си да одобри придобиването на Activision Blizzard от Microsoft. Тази силно противоречива сделка беше една от най-големите истории за 2022 г., като Microsoft обяви намерението си да закупи Activision Blizzard в началото на годината и оттогава получи набор от правни пречки.

 
Activision-Blizzard Microsoft
 

За да придобие Activision Blizzard, Microsoft се нуждае от одобрението на 16 държави, които ще преразгледат сделката и ще преценят дали има риск от създаване на антитръстова ситуация, при която Microsoft има нечестно конкурентно предимство пред своите конкуренти. Докато Сърбия, Бразилия и Саудитска Арабия вече одобриха тази сделка на стойност 69 милиарда долара, други антитръстови организации все още преразглеждат придобиването и все още не са разкрили решенията си.


Институцията за регулиране на пазара в Чили, Fiscalia Nacional Economica, публикува решението си да одобри придобиването на Activision Blizzard от Microsoft на 29 декември 2022 г. Организацията обясни, че въпреки сливането, генериращо хоризонтално и вертикално припокриване, тъй като Microsoft е основен издател и Activision Blizzard е един от най-големите разработчици на видеоигри, тази сделка не застрашава баланса на пазара на игри и няма да създаде несправедлива ситуация за конкурентите на Microsoft в Чили.


За да реши дали да одобри или не придобиването на Microsoft Activision Blizzard, FNE събра различни данни и проведе потребителско проучване сред чилийски геймъри. Организацията проведе два анализа: хоризонтален, за да прецени дали придобиването ще попречи на други разработчици да се конкурират с този нов субект, и вертикален, за да прецени дали Microsoft може да попречи на други платформи да предлагат игри, разработени от Activision Blizzard.


В своето решение FNE счита, че сделката с Microsoft Activision Blizzard няма да представлява заплаха за цялостния баланс на индустрията за видеоигри в Чили. Организацията заключи, че дори ако Microsoft реши да превърне Call of Duty в ексклузивна игра за Xbox, чилийските играчи пак ще могат да играят шутъри от първо лице от Electronic Arts, Take Two, Ubisoft и Epic Games. Освен това чилийската регулаторна институция на пазара смята, че Call of Duty не е толкова подходяща за региона на Латинска Америка, колкото е за други части на света, тъй като тяхното потребителско проучване разкри, че чилийските играчи биха предпочели да преминат към друга игра, отколкото да променят предпочитаната си платформа.


Като цяло FNE обяви, че игрите на Activision Blizzard не са най-популярните сред чилийски играчи и че придобиването няма да наруши местната база от играчи. Следователно Чили одобри придобиването на Activision Blizzard от Microsoft, присъединявайки се към Сърбия, Бразилия и Саудитска Арабия в списъка на страните, подкрепящи сделката за 69 милиарда долара. Microsoft обаче не е по-близо до придобиването на Activision Blizzard, тъй като компанията все още е изправена пред съдебен процес, заведен от Федералната търговска комисия в Съединените щати.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК

36 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

Comments


bottom of page