top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Федералната търговска комисия на САЩ ще съди Microsoft

Федералната търговска комисия на САЩ обяви в четвъртък, че ще съди Microsoft, за да блокира придобиването на Activision. Съдебният процес не означава, че ще се унищожи сделката, тъй като Microsoft планира да се бори с тях и има приличен шанс да спечели.

 
 

Искът произтича от опасения, че Microsoft може да използва придобиването, за да нарани съперници като Sony, като ограничи или унижи достъпа до заглавия на Activision като Call of Duty, World of Warcraft или Overwatch. Като доказателство директорът на ФТК Holly Vedova цитира скорошното придобиване на Bethesda от Microsoft. Предстоящите заглавия на Bethesda като Starfield и Redfall няма да имат версии за PlayStation.


ФТК се опасява, че Microsoft ще навреди на конкуренцията, като влоши изживяването на игрите на Activision на конкурентни платформи, промени цените им или ги оттегли напълно. Изявленията на комисията повтарят възраженията на Sony срещу придобиването. Основният конкурент на Microsoft в конзолното пространство многократно изрази опасения, че или ще влоши Call of Duty на PlayStation, или ще я задържи изцяло.


Microsoft непрекъснато отрича твърденията на Sony. По-рано тази седмица президентът и заместник-председател на Microsoft Brad Smith сподели, че би било „икономически ирационално“ да спре пускането на Call of Duty на PlayStation поради броя на клиентите, които я играят там. Smith също потвърди, че Microsoft е предложила законно изпълнима сделка, за да запази поредицата достъпна на конзолата на Sony за 10 години.


Microsoft също така обяви ангажимент да въведе Call of Duty на платформите Nintendo, ако сделката се случи. В отговор Sony обвини Redmond в тактика на отклоняване и определи Nintendo платформата като за „по-млада публика.


Изпълнителният директор на Activision Bobby Kotick е убеден, че Microsoft ще победи в делото. Във вътрешнофирмен имейл Kotick коментира, че случаят на Федералната търговска комисия е „фокусиран върху идеология и погрешни схващания за технологичната индустрия“.


Придобиването изисква одобрение от регулаторните органи по целия свят. Досега само Бразилия, Саудитска Арабия и Сърбия са се съгласили. Обединеното кралство и ЕС внимателно разглеждат сделката поради същите опасения, изразени от Sony и FTC. Дори Microsoft да надделее срещу съперниците си, производството може да се проточи.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК.


43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

bottom of page