top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Гейминг културата превзема музеи и читалища на Sofia Game Night

Новите младежки субкултури срещат традиционните културни институции този ноември в рамките на четвъртото издание на фестивала Sofia Game Night (5 ноември 2022)..Събитието обединява игрите във всички техни проявления и форми - от електронни спортове и видеоигри, през настолни игри, шахмат, го, търсене на съкровища в градски условия, куизове, работилници, богата филмова програма и какво ли още не.

 
Sofia Game Night
 

През тази година Sofia Game Night, осъществяваща се с подкрепата на продуктовата компания PokerStars, международен работодател в ИТ сферата и генерален партньор на фестивала, както и от българското game dev студио Incineration productions, не само излиза от границите на столицата, простирайки се в още седем града, а и превзема нови територии, характерни по-скоро за традиционната култура - музеи, читалища, кино салони и десетки други локации в цяла България. Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Народно читалище "Васил Левски 1928", Народно читалище "Иван Вазов 2014” и Домът на киното ще бъдат превзети от гейминг субкултурата редом до ескейп стаи, барове и клубове за настолни игри.


Противно на някои все още битуващи стереотипи, геймърите не са затворени в себе си младежи, които денонощно стоят в домовете си и играят игри, докато се тъпчат с нездравословна храна. Към тази обществена група всъщност спадат изключително любопитни и интелигентни млади хора, които спортуват, интересуват се от изкуство, ходят на театър, посещават музеи, четат много и често работят едни от най-реномираните професии. Обединявайки традиционните културни институции с някои от най-иновативните игри, тазгодишното издание на Sofia Game Night недвусмислено показва, че геймингът отдавна е станал част от масовата култура и има своето запазено място в календара на обществения живот у нас

, споделя Хелиана Велинова, организатор на фестивала.


През почти целия 5 ноември (от 11:00 до 17:00 ч.) Националният исторически музей в столичния квартал Бояна ще бъде домакин на интерактивното забавление “Игри в музея”. По същото време Националният политехнически музей ще организира атрактивни демонстрации по физика, както и играта “Детектив в музея”. Народното читалище "Васил Левски 1928" в София ще се включи в геймърския фестивал с турнири по Monopoly, “Не се сърди човече” и шахмат, както и други настолни игри за деца и родители, които ще продължат от 14:00, до 20:00 часа. Турнир по настолни игри ще има и в Народно читалище "Иван Вазов 2014", като той ще продължи от 19:00, до 23:00 часа.

Sofia Game Night

Рожденият ден на известната шотландска театрална и филмова актриса и носителка на Оскар за най-добра поддържаща женска роля Тилда Суинтън ще бъде уважен по време на Sofia Game Night с прожекцията “3000 години копнеж” в Дома на киното. Друга специална прожекция ще разкаже на гостите на фестивала историята на Фахим Мохамед, световен шампион по шахмат за младежи.

Sofia Game Night

Желаещите да се научат да пишат книги - игри също ще намерят своето събитие в рамките на фестивала. Това е работилница с Ал Торо, който ще им помогне да овладеят тайните на едно изкуство, обединяващо книгите и игрите. В клуб Абордаж ще се проведе дискусията “PLAY AND LEARN - бордови игри и образование”, посветена на потенциала на гейминга да ни помага в ученето. По време на Sofia Game Night ще има дори геймърско комедийно шоу - Gamers Standup Comedy Night by Inside Joke, което ще се проведе от 19:00, до 21:00 ч. в Топлоцентрала.

Sofia Game Night

В рамките на Sofia Game Night ще има специално предизвикателство чрез игри от глухи към чуващи, организирано от партньорите на фестивала deaf.bg -обединение на три водещи организации на глухите хора - фондация “Заслушай се”, фондация “Взаимно” и Младежка организация на глухите активисти - МОГА. Ако желаете да разберете повече за глухата общност у нас, да научите понятия и жестове от българския жестов език (БЖЕ) и да се запознаете с нови и интересни хора, ви очакваме в галерия Credo Bonum на 5-ти ноември от 18:30 ч.


Разберете повече за фестивала на www.sofiagamenight.com


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Game Club

Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download

23 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

Comments


bottom of page