top of page

Процесорите Raptor Lake от 13-то поколение могат да имат значително увеличение в размера на кеша

Не е лесно за една компания да пуска по-бързи процесори всяка година. Има два относително по-лесни начина, за да го правят: могат да увеличат тактовата честота. или да добавят повече кеш. Intel положиха много усилия за своите тактови честоти, докато AMD се фокусират върху увеличаването на кеша. Последното издание е най-добрия пример. AMD твърдят, че ще има 15% увеличение на производителността от предстоящия 5800X3D, просто чрез добавяне на още L3 кеш.

 
CPU
 

Размерите в кеша на Intel не са отбелязали толкова голям скок през последните години. Това може да се промени с предстоящите 13-то поколение процесори Raptor Lake, въпреки че повишаването идва от увеличаване на L2 кеша, а не на L3.


В първоначален tweet (чрез HotHardware) лийкърът OneRaichu заяви, че "68MB кеш е интересно." OneRaichu по-късно поясни, че говори за общото количество кеш в 13-то поколение на процесора Intel Raptor Lake.


Структурата на кеша на Alder Lake става малко объркваща. Пълната матрица на Alder Lake включва 1,25 MB L2 кеш за всяко от осемте P-ядра. Двата клъстера с E-ядро получават 2MB L2 за общо 14MB L2 кеш. Към L2 кеша се прибавя до 30MB (3MB на P ядро и E ядрен клъстер) споделен L3 кеш, което дава общо 44MB.


Според слуховете Intel ще увеличи общото количество наличен кеш от 44MB на 68MB. Първо трябва да имаме предвид, че се очаква Intel да увеличи броя на E-ядрата от 8 на 16, което би означавало общо 54MB от L2 и L3, ако Raptor Lake запази кеш структурата на Alder Lake.


За да ви помогне да си визуализирате този потенциално объркващ куп числа. Потребител на Twitter Olrak29_ направи графика, за да илюстрира как може да изглежда структурата на кеша на хипотетичен i9 13900K.

 
Raptor Lake graph
 

Ако слуховете са верни, размерите на L2 кеша на Raptor Lake ще се увеличат от 1,25 MB на 2MB за всяко P ядро и от 2MB до 4MB за всеки E ядрен клъстер. Това би означавало общо 32MB L2 кеш за всички ядра и 36MB L3 кеш за всички ядра. Това осигурява общия общ брой от 68MB.


Остава да видим как допълнителният L2 кеш ще повлияе на производителността. Кешът L2 може да не изглежда толкова голям, но предлага много повече честотна лента с по-ниска латентност в сравнение с L3. Ако софтуерът е кодиран, за да се възползва пълноценно, може да има значителен спад в IPC. Това е нещо, от което игрите ще се възползват.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

コメント


bottom of page