top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Повече от месец, кибератака държи правителството на цяла нация офлайн

От началото на ноември правителството на тихоокеанската островна държава Вануату е офлайн поради кибератака. Подробностите за естеството на атаката все още не са ясни и само около 70 процента от правителствените услуги са възстановени.

 
Hacker
 

Новоизбраното правителство на Вануату започна да забелязва проблеми с официалните компютърни системи на първия ден от своя мандат на 6 ноември. В крайна сметка всички правителствени компютърни услуги бяха деактивирани.


Длъжностните лица нямаха достъп до правителствените имейл акаунти, гражданите не можеха да подновят шофьорските си книжки или да плащат данъци, а медицинската и спешната информация станаха недостъпни. За много ежедневни функции страната се върна към химикал и хартия.


Правителството признава, че е открило пробив в своите централно свързани системи в началото на ноември, но няма да каже повече. Някои източници, включително пресата в близка Австралия, която изпрати специалисти да помогнат за ремонта на системите, твърдят, че инцидентът е бил атака с ransomware. Правителството на Вануату обаче все още не е потвърдило естеството на пробива.


Една от причините да се смята, че може да е ransomware е, че много подобен инцидент се случи в окръг на Ню Йорк около месец преди правителствените системи на Вануату да спрат.

Vanuatu

На 8 септември окръг Съфолк откри атака с ransomware и отговори, като изключи компютърните си системи. Затъмнението засегна правителствени подразделения, вариращи от полицията до социалните служби, които бяха принудени да се върнат към технологиите от началото на 90-те години на миналия век в продължение на седмици. Това означаваше използване на радиоизпращания, хартиени чекове и факс машини.


Освен това окръгът обяви, че нападателите са откраднали лична информация на граждани като номерата на шофьорските книжки. Окръжен ръководител обвини кибер банда, наречена BlackCat – известна преди това с атаки в Италия и Флорида.


Появи се малко информация за нивото на готовност на Вануату преди инцидента, но опасенията на служители на окръг Съфолк бяха отхвърлени месеци преди атаката през септември. Компютрите в американския окръг не използваха двуфакторна автентификация и работеха на остарели компютърни системи, чието надграждане би било твърде скъпо.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК

23 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page