top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Нов закон на ЕС позволява на авиокомпаниите да предоставят 5G свързаност по време на полет

Актуализирано: 26.12.2022 г.

Европейската комисия обяви, че базираните в ЕС авиокомпании вече ще имат право да предоставят по време на полет безжичен 4G и 5G достъп за всички пътници. Веднъж свързали се, пътниците могат да използват мобилните си устройства по същия начин като всяка наземна мобилна мрежа по време на полет. Довиждане самолетен режим!

 
5G
 

"Малка клетъчна" бордова мрежа, създадена с помощта на picocells, ще осигури услугата по време на полет. Малките клетки функционират като миниатюрни клетъчни кули с ниска мощност, които допълват типичните клетъчни кули, като запълват пропуските в покритието и разтоварват клетъчния трафик. Резултатът е по-широка, по-надеждна клетъчна мрежа, която осигурява високи скорости на данни и по-лесно свързване, използвайки прости, рентабилни решения.

Picocells са специфичен тип малка, евтина технология за малки клетки, която може да поддържа между 32 и 64 отделни потребители, като същевременно осигурява до 250 метра покритие в мрежата. Техният размер и лекота на разгръщане на закрито или на открито ги прави идеални за разширяване и подобряване на обхвата в рамките на съоръжения и структури като училища, търговски центрове и други малки предприятия. Веднъж настроени в участващите самолети, клетките ще маршрутизират обаждания, текстови съобщения и други мобилни данни между самолета и наземните мобилни мрежи.

5G

Thierry Breton от Европейската комисия, комисар по вътрешния пазар, вижда новото законодателство като потенциален катализатор за стимулиране на нови базирани в ЕС услуги и растеж на бизнеса.


Небето вече не е граница, когато става дума за възможности, предлагани от свръхбърза свързаност с голям капацитет.

, коментира Breton.


Стремежът към разширяване на достъпа до 4G и 5G вероятно ще надхвърли въздушния транспорт. Комисията също така измени решение относно 5GHz, като направи лентите достъпни за използване в автомобили, автобуси и други видове транспорт. В изменението на решението за изпълнение се казва, че държавите-членки ще предоставят честотните ленти от 5 GHz за използване на борда на пътни превозни средства не по-късно от юни 2023 г.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК

39 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 Comment


rhaegax
rhaegax
Dec 24, 2022

Супер, нека намалее скуката в самолетите. 😜

Like
bottom of page