top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Riot Games уредиха дело за полова дискриминация с изплащане на 100 милиона долара

Това споразумение е постигнато с Калифорнийския отдел по справедлива заетост и жилища (DFEH), Калифорнийско отделение за прилагане на трудовите стандарти (DLSE) и няколко частни ищеца, първоначално в резултат на дело McCracken срещу Riot Games, заведено през 2018 г. В делото бивши служителите твърдят, че работната култура на разработчиците на League of Legends е дълбоко изпълнена с омраза към жените. Това включва дискриминация на жените на работното място и отказ да се наемат жени, които компанията не смята за „геймъри“. Първоначално този иск трябваше да бъде уреден през 2019 г. за една десета от сумата, за която са докладвали по това време. Калифорнийският департамент по справедливо жилище и заетост се намеси, за да премахне тази сума, която се увеличи до изплащането, договорено днес.

 
League of Legends Arcane
 

Според Shannon Liao от The Washington Post „Всички настоящи и бивши служители и изпълнители в Калифорния, които се идентифицират като жени и са работили в Riot Games между ноември 2014 г. и днес, отговарят на условията за изплащане“. Тъй като броят на допустимите участници е над 2300 жени, тези, които имат по-дълъг стаж в компанията или са били наети в Riot по-рано, подлежат на получаване на по-голям иск за изплащане.


Това споразумение беше постигнато с Калифорнийския отдел по справедлива заетост и жилища (DFEH), Калифорнийско отделение за прилагане на трудовите стандарти (DLSE) и няколко частни ищеца, първоначално в резултат на дело McCracken срещу Riot Games, заведено през 2018 г. В делото бивши служителите твърдят, че работната култура на разработчиците на League of Legends е дълбоко изпълнена с омраза към жените. Това включва дискриминация на жените на работното място и отказ да се наемат жени, които компанията не смята за „геймъри“. Първоначално този иск трябваше да бъде уреден през 2019 г. за една десета от сумата, за която са докладвали по това време. Калифорнийският департамент по справедливо жилище и заетост се намеси, за да премахне тази сума, която се увеличи до изплащането, договорено днес.


Riot предостави изявление за Game Informer относно споразумението. Компанията имаше да каже това:


Преди три години Riot беше в основата на това, което се превърна в разплата в нашата индустрия. Трябваше да се изправим пред факта, че въпреки най-добрите си намерения, не винаги сме отговаряли на нашите ценности. Като компания стояхме на кръстопът - бихме могли да отречем недостатъците на нашата култура или бихме могли да се извиним, да коригираме курса и да изградим по-добър Riot. Ние избрахме второто. Ние сме невероятно благодарни на всеки Rioter, който е работил за създаването на културата, в която приобщаването е норма, където сме дълбоко отдадени на справедливостта и равенството и където приемането на разнообразието подхранва творчеството и иновациите. Въпреки че се гордеем с това колко далеч сме стигнали от 2018 г., ние също трябва да поемем отговорност за миналото. Надяваме се, че това споразумение отдава подобаващо признание на онези, които са имали негативен опит в Riot и демонстрира желанието ни да се водим от пример за внасяне на повече отчетност и равенство в игровата индустрия.

Освен всичко друго, те са получили изявления от представителите на ищците от адвокатската кантора Genie Harrison и JML Law.„Това е страхотен ден за жените от Riot Games – и за жените във всички компании за видеоигри и технологии – които заслужават работно място, което е без тормоз и дискриминация. приобщаваща компания, нейната готовност да поеме отговорност за миналото си и нейния ангажимент за продължаване на справедливостта, и равенството в бъдеще“, каза Джини Харисън. Джоузеф М. Ловретович от JML Law добави: „Надяваме се жените навсякъде да вземат предвид и да изискват справедливо заплащане и лечение, на което имат право според закона.


Внедряват се и други промени в културата на работното място на Riot, включително по-добри процеси за изпълнители или временни работници, за да станат напълно наети от компанията и по-добра прозрачност на заплащането за потенциални нови наети работници. Освен това, в прессъобщение, предоставено на Game Informer от Riot, се казва, че „Riot също се е ангажирал да наблюдава вътрешните си процеси за отчитане и заплащане на собственият капитал от трета страна, одобрено съвместно от Riot и DFEH за три години“.


Трябва да се отбележи, че макар да е постигнато споразумение, е необходимо още едно изслушване, за да се финализира одобрението му през следващите месеци.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.


132 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page