top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

САЩ отново заема първо място в класацията за суперкомпютри

Съединените щати са на върха в света на суперкомпютрите в класацията Top500 на най-мощните системи.

 
supercomputer
 

Системата Frontier от Националната лаборатория Oak Ridge (ORNL), работеща върху процесори AMD EPYC, зае първо място от миналогодишния шампион, японската система ARM A64X Fugaku. Все още е в процес на интеграция и тестване в ORNL в Тенеси, но в крайна сметка ще се управлява от ВВС на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ.


Frontier, задвижван от платформата Cray EX на Hewlett Packard Enterprise (HPE), беше най-добрата машина с голяма разлика. Това е първата истинска exascale система, достигаща пик от 1,1 exaflops на бенчмарка на Linmark. Междувременно Fugaku се справи с по-малко от половината от това при 442 петафлопса, което все пак беше достатъчно, за да го запази на първо място през предходните две години.

Frontier също беше най-ефективният суперкомпютър. Работейки със само 52,23 гигафлопса на ват, той изпревари японската система MN-3, за да вземе първото място в списъка на Green500. „Фактът, че най-бързата машина в света е и най-енергийно ефективната, е просто невероятен“, каза директорът на лабораторията на ORNL Thomas Zacharia на пресконференция.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download

33 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page