top of page
 • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Какви са новите функции в FIFA 23?

Има по-малко от месец до момента, в който ще можем да играем FIFA 23. Понякога се увличаме от оценките на играчите, официалния саундтрак и как изглежда играта, както се вижда от реакцията на мозина по последните лийкове. Какво да кажем за играта? Това, което искаме да обясним в статията е всяка нова основна функция във FIFA 23, обявена от EA, включително HyperMotion2.

 
 FIFA 23
 

Всяка година EA обещава, че новата FIFA ще има „революционна“ нова механика. Мненията дали това е вярно може да се различават, но никой не може да отрече, че EA внедрява нови функции във всяко заглавие, революционно или не. FIFA 23 няма да е по-различна. Маркетингът на EA се въртеше около HyperMotion2. Да видим за какво става дума.


Какво е HyperMotion2?

HyperMotion2 има трудната задача да направи FIFA 23 невероятно реалистична. Ето как точно работи.


Първо, EA записва реалистични изображения, които след това може да използва за машинното обучение на HyperMotion2. Сесиите за улавяне на движение включват два пълни мача и пет тренировки от професионални клубове, както и за първи път запис на улавяне на движение на женски мач. Тези сесии доведоха до 9,2 милиона кадъра от това, което EA нарича „разширено записване на съвпадения“.


След това започва процесът на машинно обучение. Той преминава през усъвършенствания запис на мача и създава анимации в играта, които имитират истинското. 9,2 милиона кадъра са доведоли до повече от 6000 уникални анимации, които играчите във FIFA 23 чувстват по-отзивчиви и се движат по-реалистично от всякога, според EA.


EA описа подробно някои от областите на игра, които са най-засегнати от HyperMotion2. Това са ускорението, дрибъла, защитата, стрелбата и анимациите на вратарите при справяне с центрирания. Всички те са ясни, но един се откроява над останалите. Начинът, по който EA описва промяната в начина, по който защитниците се движат и реагират, може да окаже огромно влияние върху играта. Разработчикът използва HyperMotion2, за да „пренапише системата за джокей, така че защитниците да могат по-добре да се противопоставят на нападателите“. Боравенето с бързите нападатели беше кошмар през последните години, така че всяко подобрение в това отношение ще бъде приветствано с отворени обятия.


Нови функции за игра във FIFA 23

Най-вълнуващата нова функция на играта очевидно е механиката Power Shots. Идеята тук е, че можете да направите по-мощен, но по-бавен изстрел с риск да бъдете лишени от притежание, преди изстрелът да избухне. Системата риск срещу възнаграждение, с която идва Power Shots, може да добави нов вкус към метата на FIFA 23. Винаги има страх, че те могат да бъдат претоварени, но разбира се, това идва с въвеждането на нова основна механика.


Друга промяна, която може да направи голяма разлика, са преработените set pieces. Опции за посока, траектория, извиване и други ще бъдат налични, докато удряте топката. Те могат да имат значително влияние върху балансирането на set pieces. Играчите на FIFA 23 ще се надяват това да се случи по положителен начин. Ще има и нов ъгъл на камерата, който „по-добре отразява драмата на ситуациите с мъртва топка“.


Въпреки съществуването на HyperMotion2, EA представя някои отделни механики за „физика на терена“, наречени Advanced Impact Physics и Net Interaction Physics. Първият се занимава с отклоняване на топката, което позволява на играчите, които блокират удар или по друг начин пречат на топката, да реагират по-естествено на удара. Последният ще направи същото за взаимодействията между играчите и мрежата на вратата.Има една последна физична функция, която все още не сме споменали. Целият този акцент върху сблъсъците с играчите е включен в нов компонент за информираност на играчите, който трябва да им помогне да избегнат удари и сблъсъци.


FIFA 23 AI ще реагира по-добре на ситуацията на терена. С други думи, той ще се адаптира към съвпадение на времето, резултата и наличните смени и съответно ще коригира своята тактика и стил на игра.


Последната част от новия геймплей, който си струва да се спомене, са новите опции за стрелба, пас и защита:

 • Ниски, потапящи и отскачащи траектории на изстрел

 • Волейпасове, външни пасове и пасове зад гърба

 • Физически борби, борби с трудно изчистване и борби с пета

 • Нови анимации при чистене на топката от вашето поле

Въпреки че това вероятно не е това, което прави или разваля FIFA 23, те биха могли да добавят малко разнообразие към ежедневния геймплей. Това не бива да се пренебрегва в игра с такава дълготрайност.


FIFA 23 ще има Cross Play

HyperMotion и цялата физика на полето не могат да се сравнят с най-доброто подобрение на геймплея от всички тях, съвместимостта между платформите. Отне много време, но кръстосаната игра най-накрая ще бъде напълно внедрена във FIFA 23 с малка звездичка.


Crossplay ще бъде достъпен за всички платформи. Не всички обаче могат да бъдат свързани заедно. Играчите на PC, Stadia, PlayStation 5 и Xbox Series X могат да играят един с друг. Старите поколения конзоли, PlayStation 4 и Xbox One, ще бъдат взаимно съвместими, но не могат да се мерят с геймърите от първата група.


Режимите на игра FIFA 23, които ще включват кръстосана игра при стартирането, са:

 • FUT Division Rivals

 • FUT Champions

 • FUT Ultimate Online Draft

 • FUT Online Friendlies

 • FUT Play a friend

 • Friendly Online

 • Online seasons

 • Virtual Bundesliga (само за играчите в Германия)

Всички нови функции на FIFA 23 налични ли са на всяка платформа?


За съжаление не. Разделянето на старото поколение не спира до съвместимостта между различни игри. Най-вече HyperMotion2 е ексклузивен за PC, Stadia, PlayStation 5 и Xbox Series X. Друга функция, която няма да присъства във версиите на FIFA 23 за PlayStation 4 и Xbox One, е усъвършенстваната физика на удара. Всичко останало, което споменахме в тази статия, трябва да си проправи път към всяка платформа, с изключение на Nintendo Switch.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download

424 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

1 Comment


Хубава,лоша оставам верен фен на FIFA завинаги !Само ЦСКА!

Like
bottom of page