top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Какво са VRR и ALLM, и защо ви трябват

Пазаруването за нов телевизор може да бъде трудно. Всяка година списъкът с екстри, слагани отстрани на всяка телевизионна кутия, расте. Ако сте разглеждали рафтовете на голям магазин през последните години, или сте търсили телевизори онлайн, може да сте попаднали на тази объркваща двойка инициали: VRR и ALLM.

 
VRR ALLM
 

Тези символи са доста важни – особено ако сте геймър. Както е в случая с повечето телевизионни термини, разбирането на какво е VRR и ALLM (и как те влияят върху производителността на вашия телевизор) е малко трудно, но ще ви помогнем.


Variable Refresh Rate (VRR)


Variable Refresh Rate (VRR) е софтуерно подобрение, свързано с игрите, което предотвратява визуални несъответствия в резултат на промени в честотата на кадрите. Тези визуални детайли или странности често се появяват под формата на разкъсване на екрана, където частична рамка е представена върху друга, което създава нещо като визуален шев.


VRR работи, като гарантира, че цялото действие на вашия телевизионен екран е в синхрон с видео информацията, която се извежда от вашата игрална конзола. VRR е проектиран да съпоставя честотата на опресняване на вашия дисплей с честотата на кадрите на игралната конзола или броя на последователните изображения, които се показват в секунда (fps). Когато VRR е активиран, вашият дисплей автоматично се синхронизира с честотата на кадрите на устройството източник и не се позволяват визуални разкъсвания на екрана.

xbox controller

За най-добри резултати ще искате да потърсите телевизор с честота на опресняване от 120 Hz, което ще му позволи да се съвпадне с до 120-те кадъра в секунда от вашата конзола. Някои бюджетни телевизори с VRR имат само 60Hz честота на опресняване, което все пак ще подобри разкъсването на екрана, но може да не е толкова ефективно за минимизиране им.


Има няколко различни типа VRR, повечето от които са маркови, но всичките те функционират горе-долу еднакво. Технологията VRR на AMD се нарича FreeSync, от която има отделни нива на производителност, които се грижат за специфичният хардуер на дисплея. Технологията VRR на Nvidia се нарича G-Sync и въпреки че се поддържа на много по-малко монитори от FreeSync, тя също се предлага в няколко нива.


Не бих се тревожил много за това какъв тип VRR е оборудван на вашия телевизор. Всичко, което трябва да знаете, е дали вашият телевизор поддържа някаква вариация на технологията или не. Ако дори сте донякъде сериозни по отношение на игрите, това е важна функция, която трябва да имате.

ALLM (Auto Low Latency Mode)

ALLM (Auto Low Latency Mode) е функция, която позволява на телевизора автоматично да превключва в определения от него режим на игра, когато бъде избран входа на игралната конзола. С други думи, премахва необходимостта потребителят да активира ръчно игровия режим на своя телевизор, така че да може да се наслади на предимствата на ниското latency на входа, без да търси дистанционно управление и да посещава менюто с настройки на телевизора.

VRR ALLM

Създаден специално за използване на видеоигри, Game Mode (или някаква вариация на това име) се предлага на повечето съвременни телевизори. През повечето време режимът на игра на телевизора е предварително зададена настройка на картината, макар че понякога това е самостоятелна настройка, която можете да включвате или изключвате. Обикновено режимът на игра изключва подобренията за изглаждане на движението на телевизора, ограничава забавянето и оптимизира картината за това, което производителят счита за най-добрия вид за игри. Някои режими на игра дори активират VRR, когато са включени.


Защо имаме нужда от VRR и ALLM ?

Двете подобрения, свързани с игрите, помагат за осигуряването на гладка игра без проблеми. По-специално, VRR може значително да подобри изживяването на играта, дори ако сте просто обикновен геймър. Тъй като повечето телевизори, оборудвани с VRR, имат и ALLM , е добре да поставите VRR начело в списъка си с желания, когато дойде време да инвестирате в нов телевизор.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

823 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

Comments


bottom of page