top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Започна написването на първия български гейминг речник

Несъмнено развитието на света, новите технологии и промяната на обществото се отразяват на думите, които употребяваме. Използваме ежедневно думи като концепция, докато разпалено разказваме за новата идея, която желаем да осъществим. Гледаме любимото ни риалити в комфорта на дома си и със същото удобство използваме всички тези думи, които са се наместили в българския език от нечия чужда реч. Някои приемат и одобряват този процес, а други си казват ДAБЕ и се борят със зъби и нокти срещу него.

 
DABE Logo
 

„Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на движението #гудгейм и TDB Play, които целят да съберат популярни думи, които нямат еквивалент в българската реч, но са се превърнали в неразделна част от съвременната поп-култура и неформалното общуване. Проектът стартира на един от най-светлите български празници, Денят на светите братя Кирил и Методий, с 24 известни думи, произлезли от света на видео игрите, за да даде началото на първия гейминг речник на български език. Целта на проекта е да се заиграе със съвременния език, за помогне на хората да се разбират по-добре, давайки им уникалната възможност да бъдат част от „крафтването“ на речника. В това ново начинание аудиторията ще може да предлага в сайта на инициативата думи, превърнали се в част от активния им речник вследствие на видео игрите и да им даде дефиниция. Участниците ще могат да изпращат своите думи до септември 2022 г., а след това ще имат възможността да гласуват кои думи да влязат в неофициалния гейминг речник. С това организаторите се надяват да предизвикат дискусия в обществото, която да обогати знанията и да подобри комуникацията помежду ни. Българският език е сложна система за общуване, но тя е жива, променя се и се обогатява всекидневно. Със своя старт ДАБЕ цели да облече идеите ни в съвременни думи, защото те често остават неразбрани за част от хората, с които общуваме пряко или непряко. Грешката, която възпрепятства разбирането на един и същи език, е бъг във взаимоотношенията. А за да работи една система ефективно, тя трябва да е изчистена от бъгове. Това е една от целите на ДАБЕ или иначе казано да дебъгнеш актуалния български език, за да се разбираме по-добре.

#гудгейм е инициатива, която обеднява хора и организации с афинитет към видео игрите, в подкрепа на значими каузи, свързани с възможности за развитие, достъп до знания и по-добро образование в България. Първият проект, на който движението подаде ръка е prepodavame.bg, за който беше събрана сумата от 19 172 лв. по време на четвъртото издание на Български Гейминг Маратон и благотворителния 75-часов #гудгейм спринт.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download

88 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentarer


bottom of page