top of page

CyberF**K 2077 нито повече, нито по-малко а точно толкова колкото струва.

Не искам да ме разбирате погрешно, но адски много мразя да пиша негативни ревюта. Не че хейта, с който си подправям кафето рано сутрин не ми стига, напротив повече от достатъчно ми е. Просто и аз, подобно на хиляди други юзъри, се надявах тази година единствените добри игри, които съм изиграл да не са само от масово наградените на “GAME AWARDS 2020”. И когато администраторът те помоли да напишеш нещо за най-очакваното заглавие на десетилетието и няма как да му откажеш, просто сърцето ти се къса от факта, че знаеш колко много разочарование трябва да прехвърлиш на листа. И преди да продължа с това, което ще напиша искам да се извиня на уважаемия читател за това, което ще последва. Никой не е длъжен да се съгласява с мен. Съжалявам, приятели, но не е лесно да си реалист в този живот. Не е лесно всеки път, когато искаш да кажеш истината в очите на някой, да срещаш ответния удар, но съм длъжен да бъда откровен с вас, а и пред себе си. Всъщност вярвам, че повечето ще ме разберат много добре. Много е лесно да седнеш и да напишеш как една игра е “шедьовър”, как ще остане част от “завета на гейминга”, как това, което студиото производител е създало е “нещо, което ще промени гейминга”, но за съжаление тези думички носят със себе си много тежест. Тежест, която аз отказвам да нося, защото ако знам, че съм спестил на някое хлапе 130 лв. ще бъда повече от щастлив.


Нек

а да започна с това, че аз не съм заклет фен на CDPR. Играл съм Вещера, имам около 60-70 часа в нея. Не че играта е лоша, не че не ми допадна, просто не ме впечатли с нищо. Не мога да кажа, че е лоша игра, но не мога и да кажа, че е играта на живота ми. Всъщност трудно си обяснявам с какво е натиснала Bloodborne в далечната 2015 г., освен с това, че е мултиплатформър и има няколко романа, по които е базирана историята. Може би точно за това и не бях особено учуден, а и да си кажа честно не бях и с особено големи очквания от това, което видях и се случи само 10 часа след излизането, на това ултра хайпнато заглавие. Аз просто нямах специални очаквания още след септемврийската отсрочка.


Часът е 8:00 сутринта и аз си чакам рейса, за да отида до другия край на града и да си подаря няколко часа професионален опит със “Cyberpunk 77”. Температурата е около два градуса, а мирският вятър ме разсънва по-бързо от тройното кафе, което съм изпил на крак. С леко премръзнали ръце държа остарелия си iPhone 7 и чета позитивни ревюта в IGN, Metacritic и къде ли още не. Единственото, което ме топли е вълнението, че ще тествам този "феномен" заедно с мой много близък приятел от детството на неговата професионална геймърска обстановка. Нещо обаче намирисва, все още няма ревю за конзола. Точно така, първият ми сблъсък с разочарованието на деня не беше на конзола. Реших да си подаря споделен момент със стар авер, а и да я видя в цялата и светлина на PC. Не че ми пука за графиката, но все пак PC-Master race си е истината, нали така беше или аз грешно съм разбрал? Пък и реших да си откажа преордъра, защото нещата започваха да стават крайно подозрителни последните няколко дни. И така, влизам аз и виждам заветната машина за има няма пет бона (без да включвам в цената периферията), свети цялата в зеленосиня неонова светлина (щом свети в зелено значи е геймърско), където без никакви проблеми би трябвало да можеш да подкараш всяко заглавие в следващите дванадесет или даже повече месеца. Всъщност аз съм сигурен, че на този "светлинен спектакъл" може спокойно да се управлява дори космическа совалка. И ето тук ми стана лошо за първи път днес. Всъщност и двамата бяхме в шок, когато разбрахме, че всичките спестявания на браточката не могат да подкарат тази бъгня на 60 фрейма, дори и ако я набичим на макс. К’ви ти 60 фрейма бро, ние едвам я докарваме до 45 преди да се светнем в някви далаверки относно настройките. По дяволите, Антоне, за какво си си дал парите, ако не можем да я изнасилим тази игра така както трябва. И да, точно така, без значение колко сте богати - едва ли ще има машина в това поколение, която да даде 120 FPS към днешна дата на брутално тежкия "ultra performance". Няма да коментирам факта, че само видеокартата на този фанатик струва приблизително колкото PS5 след скалпиране. Не разбирам от видеокарти, всъщност да запомня буквите и цифрите след надписа nVidia за мен е на практика невъзможно, но знам и съм с убеждението, че този социопат е готов да продаде единия си автомобил само и само, за да си ъпгрейдне компа и да натрие носовете на други такива зависими като него, че видиш ли е купил новия хардуер на Day One. Почти съм сигурен, че е готов и жена си да продаде за още малко РАМ. Даже виждам как я обявява на търг в eBay, само и само да може да надуе CP77 на макс.

Седнах, поразрових се малко из нета и какво да видя, ние не сме единствените с подобен проблем. Всъщност далеч не сме и единствените с подобни гневни оплаквания. И тук идва момента, в който си даваме сметка, че цялата му инвестиция в този живот не оправдава претенциите на компанията производител. И добре, че не се обърнахме към eBay за помощ, защото язък за Добринка - хубаво момиче е, а и готви добре.

Основната причина да търся човек с PC (освен графичния бонус) е, че както повечето от вас знаят за мен да играя FPS с контролер е нещо на практика невъзможно. Единственото нещо, което мога да уцеля с контролера е екрана на теливизора, когато избеснея и това не е първото ми такова самопризнание (опитът е солен). А представям си колко бесен ще бъда, ако освен некадърния ми мерник, и фреймдроповете в играта допринасят с всичко по силите си да ме съсипят, и това е бонус към геймплея предполагам. Представям си и колко гневен щях да бъда ако съм дал 130 лв. за нещо напълно счупено на прастария ми PS4 Fat. 11/10 точки за рейндж куит си ги давам сам, просто, защото не можете да си представите, че спартанрейджа на Крейтос е като сърдит третокласник на фона на това, което аз мога да причиня на мебелите в хола си без да броим контролери и слушалки. След няколко часа в този революционен свят на биомеханични уроди мога да кажа съвсем спокойно: Просто не съм впечатлен. Не че е лоша игра и геймплея не става, напротив има адски много оригинални идеи, но единственото, което мога да кажа е “СТАВА” и до там. Няма да ви сервирам някакви хайлайтове за иновативност, не че ги няма, просто разочарованието ми е толкова силно, че изтрива всички позитиви с лека ръка. И сега вече в главата ми започват да се въртят едни изключително гневни въпросчета. Какво, по дяволите, направиха братята от Варшава за тези 8 години и за какво бяха всички обещания, след като ми дадоха нещо, което просто не е кой знае колко впечетляващо? Защо, по дяволитв, постъпиха така с мен, с нас и с парите ни (по-точно вашите пари)? Защо се чувствам по-щастлив от факта, че съм дал 170 лв. за артбука с илюстрациите към играта, вместо това да дам 130 лв. за самата игра...? Това, последното, го написах само, за да си извадите извода, че аз не съм човек, който му се свидят финансите за игри, пък и да Flex-на малко нали съм батка.


Въпроси, въпроси, а отговори няма, има само извинения и оправдания, повечето, от които даже не идват от производителя, а от гладния за нови приключения български геймър, който е готов да оправдае абсолютно всичко, за което си е ръснал парите - стига това да му спести срама и да не каже "набутах се". Е да, ама ние се набутахме с Антонката. И да, много сме гневни. Може би той малко повече от мен, но пък "PC Master race" нали така беше или аз се бъркам?


Чувствам се излъган и то брутално. Едно от заглавията на десетилетието всъщност не е нищо повече от средняшка работа с участието на Джон Уик. Всъщност майната му на Джон Уик (he is awesome and your awesome), когато това, което получаваш не е това, което са ти обещали. Те, като цяло нищо не са ни обещавали, но пък всички действия и трите делая бяха повече от обещание за това, че с излизането ще получим един невероятно полиран завършен продукт. Не знам колко от вас, които сте застанали да обяснявате как това е “NEXT GEN” игра си давате сметка, че няма как игра, която е правена 10 години всъщност да е проектирана за следващата генерация хардуер, но дори и така да е, не ми се мисли моя клет авер колко много време трябва да чака до следващият ъпгрейд на любимото си PC, за да я види да върви така както трябва в сегашният и Day One ultra polished вид. И не, аз не съм човекът, който ще влезе в NEXT GEN оправдателен режим. За мен този шит не е такъв какъвто ви се иска на вас. ТОВА НЕ Е НЕКСТ ДЖЕН ИГРА. НЕ ТРЯБВА ДА Е НЕКСТ ДЖЕН. Още едно тъпо оправдание за мен е посочването на някакви факти от типа на “Ама това е игра за PC”. Ако това е игра за PC моля някой от вас да ми каже на какво по-точно PC се очаква да я подкараме, че да хване поне 80 FPS на ултра хай? И като е игра за PC нека да ви припомня на колко много конзолни форуми са я рекламирали. Цифрите говорят сами - полската продукция не е игра за PC. Всъщност е игра за шест различни платформи (PC/PS5/PS4/Xbox/XBS и не искам да знам даже какво по дяволите е STADIA by google) и дефакто на нито една от тях не върви адекватно. И цифрите разпределени правилно ни казват, че 56% от продажбите са за PC, останалите 44%, което нека си го кажем реално е почти половината, а в някои държави като нашата, може би и повече са именно клетите зальохани конзолни геймъри. Точно така, и вярвайте ми ако не се чувствате жертви на полския скам след около 10 часа на конзолата сигурно ще се почувствате. Ще се почувствате и още как, особено ако ви припомня защо по дяволите я отложиха втория път тази година - защото искаха да предоставят на конзолните играчи игра, която да върви и защото те не са студио, което иска да разочарова света с игра, която още не е завършена. Не знам на какво вярвате вие драги читатели, но аз вече не вярвам особено много на думите им. Особено, когато започна да чета оправдания, че виждаш ли това е игра за следващата генерация. Логично и правилно всеки един от нас ще си зададе въпроса - ако това не е игра за тази генерация, защо тогава няма версия за новата генерация конзоли?Ами, защото няма, защото не е игра за новата генерация конзоли. И как така не е игра за старата генерация, след като я промотираха още преди даже да бъдат обявени датите за излизане на PS5 и XBSX? И ако всеки един от вас си спомни как линчувахме DAYS GONE за бъговете и фрейм дроповете в началото, защо не чувам повечето от вас да се жалват как на PS4 Fat тая игра не може да вдигне повече от 15-25 фрейма през по-голямата част от времето? Няма да ви пиша какви са гличовете и бъгововете за старите ни машинки, защото няма да ви отнеме много време да разгледате в YouTube на какви нелепи бъгове може да станете свидетели. А ако трябва да сме абсолютно откровенни Тази игра не е трябвало да излиза за PS4/Xbox изобщо. Всъщност наскоро се натресох на един мийм от GTA, и да си кажем честно, не е много далеч от истината. И сега идва момента на: Ама те ще пуснат ъпдейт! Окей, ще пуснат ъпдейт. Ама за кое по-напред от тези 6 платформи ще дойде този ъпдейт и колко ъпдейта ще пуснат докато видим наистина завършен продукт е въпросът, който ме гложди адски много отвътре. Защото съм 100% сигурен, че ако приоритета е PC както всички защитават, значи ние ще си почакаме доста. И въпросът, който остава да виси във въздуха е: как по дяволите казват, че са я тествали, след като си личи какво дръвче пуснаха още в началото. На въпросът - “защо си отказах преордъра?", отговорът е много лесен, защото не видях нито едно конзолно ревю преди релийза и това ме накара да се осъмня много сериозно в това дали не ме чака едно голямо дръвче, докато вися и си чакам помощите от държавата по време на карантината.


В заключение мога да кажа следното:

Дали ще бойкотирате това заглавие или не си е изцяло въпрос на личен избор. Но за мен въпросът е повече от приципен. Имах голямо доверие в обещанията на CDPR и се чувствам излъган от това, което виждам. Аз лично не бих се набутал на този етап от време да дам пари за игра, която като цяло няма какво да ми предложи. И не вярвам в оправданията, които чета. И ако си зададете и вие внимателно всеки един от въпросите, които си задавам аз, предполагам единствено нуждата да правите нещо ново и различно в пандемията е това, което всъщност ще ви тласне към отчаяния ход да купите заглавие, което не е даже на 60% готово да върви, за която и да е конзола, в която и да е от генерациите. Събудете се, самурайчета мили, това не е каквото ни обещаваха.


757 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

bottom of page