top of page

Yakuza 5: Какво бихте пожертвали за постигането на най-голямата си мечта?

Докато всички играят високо оценената игра "Ghost of Tsushima" аз потопих близо 180 часа моята нова любима поредица - Yakuza. В следващите редове ще опитам да обясня без масивни спойлер защо това се превърна в любимата ми игра от поредицата и една от най-любимите ми истории, които съм преживявал чрез игра.

Формулата на тази част от поредицата е много подобна на Yakuza 4, защото и тук играта е разделена между няколко героя, а не съсредоточена единствено върху Kiryu както първите три игри. Разликата идва от петия добавен герой - Haruka, която е основен персонаж в миналите игри, но никога до момента не сме имали възможността да играем с нея. Повече за нейния геймплей и история след малко.

В първата част започваме с Kiryu, което за мен беше изненада след като последния път той беше оставен за финален персонаж.

Относно бойната система с него нямаме огромни промени с изключение на няколко нови Heat Actions. Промяната в неговия геймплей идва от историята му в тази част.

В началото на играта разбираме, че Kiryu вече не живее нито в Kamurocho, нито в Okinawa, а в непознат за поредицата град - Nagasugai. Също така изглежда, че Kiryu е скъсал всички свои връзки с Yakuza и дори сиропиталището с всички деца, за които се грижеше. Изненадата идва от това, че оставяйки този живот зад себе си - той си сменя името и започва работа като таксиметров шофьор, за да направи откриването му възможно най-трудно. Съответно освен стандартните странични мисии, които са ни познати от миналите игри, в тази са добавили и допълнителна история за всеки герой, която е свързана с настоящата му локация и занимания. От тук идва разликата в геймплея - повечето мисии са свързани с каране на такси, следване на пътните знаци, разговори с клиентите и (по-интересното) състезания срещу street racers.

По време на тази първа част от играта Kiryu преминава през много силна вътрешна борба, тъй като трябва да вземе правилното решение за доброто на Haruka, докато се опитва да разкрие нов заговор срещу стария му клан и едновременно да запази новооткрития си живот като таксиметров шофьор. Решението на пръв поглед изглежда лесно - да не се намесва след като вече не е част от Yakuza. Това се оказва невъзможно за него след като разбира, че приятелят му Daigo и настояща глава на клана е изчезнал. Първоначално дори това не го трогва, защото е дал обещание да стои далеч от Yakuza и Haruka, за да може тя да постигне мечтите си без да й пречи връзката с бивш член на Yakuza. Всичко се променя, когато Kiryu разкрива дълбочината на заговора и това, че негов близък приятел е убит заради случващото се. За да не спойлвам няма да кажа кой, но това е повратна точка в играта, която всеки фен на поредицата ще преживее толкова лично колкото и Kiryu.

В следващата част от играта влизаме в ролята на Saejima, който като Kiryu няма огромни промени по бойната система, но има нещо ново добавено, отново свързано с допълнителната му история.

Със Saejima отново се връщаме в затвора, за да доизлежи присъдата си от още 2 години преди да се присъедини официално като капитан в стария си клан.

Ситуацията тук "влязох в затвора и попаднах на хора", но преди да бъде освободен за добро държание и да се върне в Kamurocho , заговорът за разрушаването на клана му достига и до него, а смъртта на този определен човек го принуждава да избяга от затвора и да потърси отговори сам. Пътят му го отвежда до малко планинско селце, където започва допълнителната му история - лов на дивеч. Както при Kiryu - така и тук идва новия геймплей, където се учим да слагаме капани за дребен дивеч и да преследваме мечки. За разлика от Kiryu нищо не спира Saejima да се върне в Kamurocho след като не успява да намери отговорите, които търси в Tsukimino (също нова локация за поредицата). Е, не точно нищо не го спира, но Saejima е свикнал да бяга от закона.

Следващите два персонажа делят една и също част от играта - Akiyama и Haruka.

Най-голямата промяна в геймплея на Yakuza 5 идва от включването на Haruka. С нея нямаме стандартните улични битки, на които вече сме свикнали, а на тяхно място имаме dance battles и singing competitions. Накратко всички нейни битки изискват от нас да сме добри в ритмичните игри и quick time events. В началото изглежда трудно особено, ако не сте свикнали поне с кареокето в игрите, тъй като е най-близко до това, което се случва тук. За мен беше изключително приятно и освежаващо преживяване, носещо разнообразието, от което имах нужда.

Колкото до самата история - Haruka има мечта да бъде поп идол и за да го постигне се мести в Sotenbori (град, който познаваме от Yakuza 2). Няма да спойлвам трудностите, през които преминава, за да опита да постигне мечтите си, но мога да кажа, че докато се бори за тях се появяват много сериозни пречки дори едно убийство на близък до нея човек, което свързва нейната история с тази на Akiyama.

По стечение на обстоятелствата се оказва, че Akiyama без да знае е човекът, който спонсорира мечтата на Haruka и убийството, което се случва в тази част изпраща него и момичето в търсене на убиеца и причините, които са довели до случилото се.

Изцяло в стила на поредицата - всичко това се преплита с историите на Kiryu и Saejima и след всичко, което откриват в Sotenbori става ясно, че отговорите на поредната мистерия могат да разберат само на едно място - Kamurocho. Естествено това е и мястото на концерта, който е дебют за Haruka в нейната кариера на поп идол. Повечето главни герои вече са на едно място и остава само новото момче - Shinada.

Няма да крия, че ми беше по-трудно да се свържа с новия герой, но за щастие Shinada има изклчително приятно personality и това го прави лесно харесван.

Shinada е бивш бейзболист, който преди години бива баннат доживот от спорта с обвинения в измама, която не е извършил. Не е изненада, че намираме героя на ръба - задлъжнял, без работа, с унищожени мечти, живеещ в дупка и на пръв поглед без никакво бъдеще.

В неговата порция от историята сме нагърбени от мистериозен персонаж да разкрием истината зад банна, който Shinada получава преди толкова години и как този бан е свързан с целите на Yakuza клан, който управлява града (Kineicho) от сенките. Предполагам допълнителната му история има най-много логика, защото е свързана с бейзбол и развитието на уменията му с бухалката. Което също логично води до това, че Shinada има бойна система, която е тясно свързана с ползването на оръжия.

Разследването на банна от спорта го води до някои отговори и още повече въпроси. Разкрива се самоличността на мистериозни бенифактор, който се оказва негов съученик от миналото и герой, който е добре познат на нас като фенове на поредицата. Нужно ли е да кажа отново, че всичко това води към Kamurocho по време на концерта на Haruka?

Финалната част е мястото, където всички персонажи се събират, за да разкрият кой стои зад всички нови проблеми и каква всъщност е крайната му цел.

Има много битки тук, има много обрати, има много врагове, които стават приятели и приятели, които се оказват врагове, но в основата на всичко е осъществяването на мечтите.

Ако сте стигнали до тук - ще ви разкрия каква е идеята на играта и на какво иска да ни научи.

Това, което се повтаря като тема през цялото време е преследването на мечтите. Какво сте готови да направите, за да постигнете най-силната си мечта? Колко труд бихте вложили? Бихте ли рискували живота си? А, ако не е вашата мечта? Бихте ли помогнали на близък човек да постигне неговата мечта? Готови ли сте да се откажете от всичко за щастието на друг? Ако сте родители готови ли сте да жертвате себе си, за да може детето ви да постигне това, което вие не сте успели? Можете ли да преглътнете това, че не сте постигнали своята мечта и да я предадете на друг? Да научите този човек да бъде по-добър от вас? Готови ли сте да се откажете от мечтите си, ако някой несправедливо ви ги е отнел? А ако сте на ръба да постигнете всичко... Готови ли сте да предадете хората, които са ви помогнали да стигнете до тук? Отговорите на тези въпроси се намират в Yakuza 5.

Дали си заслужава? Повече от много други игри, които са минали през ръцете ми.




66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

bottom of page