top of page

Струва ли си? Dualshock 4 back button attachment


Макар и да изминаха два месеца от пускането на иновативната за Sony, нова джаджа, все още много от вас вероятно се чудят дали си струва. Аз все още получавам въпроси от много познати и приятели, дали съм доволен от този странен за повечето от тях продукт. Реших да отделя няколко реда за да споделя опита си с вас и къде и как намира приложението си, този така наречен от мен "плъгин за контролери".


За кого и какво всъщност е предназначено това "weirdo" и кому беше нужно да бъде създадено?


Факт е, че в годините назад основният дизайн на Dualshock контролерите не се е променил съществено. Сони си остават твърди традиционалисти в това отношение. На снимките дори Dualshock 5 не прилича на нещо което да не сме очаквали от тях. Ако някой е изненадан от дизайна, нека да сподели с какво.


Беше крайно време и Dualshock да получи своята възможност да даде на притежателите си, шанса да усетят гейминга по един друг начин. При това не се налага да хвърляме старият си контролер който си работи добре. Може да се каже, че това е една от причините която ме накараха да закупя въпросният продукт, още на пре-ордър. Бях тествал най-различни про контролери (няма да лъжа нищо не може да се сравни с Astro C40). Не е като да виждаме Sony да са се опитали да направят нов контролер който да е конкуренция на Astro, Razer или Scuff. Като цяло прецизността с която работят контролерите на тези три марки, няма как да бъде конкурирана от нещо подобно. Но една от най- приятните опции която получаваме с някои от техните модели(да не казвам и най-съществената) е именно задните бутони. Задните бутони са едно от най-големите предимства на професионалните контролери, но цената им 200-400 лв. съвсем спокойно може да конкурира цената на една конзола втора ръка. Това ги прави крайно недостъпни за средният потребител. А и да си го кажем честно, ако няма да се състезавате няма смисъл да хвърляте грешни пари.

С написаното по-горе, се надявам повечето от вас да си извадят правилният извод и да разберат, че PS4 Back Button не е за професионални геймъри (нищо, че на места така се рекламира). Особено за скромната си цена от 70 лв. И със сигурност Sony не са го пуснали на пазара за да конкурира професионалните такива. По-скоро бих казал, че това е най-близкият допир който можете да получите ако имате скромни възможности и голям мерак.


ПРИЛОЖЕНИЕ


Най- широко приложение според мен би следвало да намери в шутърите. Аз не съм фен на конкретният жанр, но много от феновете му казват, че им помага. Много по-удобно би било да не се налага да си местите палеца от десният стик за да скачате. Така примерно тези от вас които играят шуутъри могат да ремапнат "X" на гърба на контролера и да изпълняват стрейфовете без да губят фокус от мишената. В личният си опит не мога да го говоря за шуутъри, но ето как намери приложение при мен. Аз съм сериозен фен на RPG жанра и Много от Босовете в конкретни игри ми се е налагало да играя без да фокус на камерата над тях (без бялата точка).


Bloodborne, където спринта ако си фокусиран над даден бос не работи така, както работи без центриране на камерата. В моя случай на десният пад сложих "О" като опция. Сега ми е много по лесно да финтирам гадината и да и направя бакстаб без да трябва да дебна за конкретна атака. Също така всички знаем че додж/даш са двете най-ползвани неща в тази игра. Логично и правилно беше вторият бутон да е R3 за да мога по всяко време да фокусирам, но на всеки както му е удобно.

Sekiro: Най- често използваният бутон в Секиро си остава L1 колкото и агресивен и алтернативен начин на игра да имате. Наслушал съм се на спорове по темата. Да поставя L1 на гърба на контролера даде доста добър резултат в тайминга ми над Геничиро.

NIOH2: в нея се усети най-очевадна разликата със и без пад. Събирането на KI Pulse в играта е нещо задължително. Ремапването на KI (R1) и смяната на оръжията (R2) бяха двата бутона които коренно промениха геймплея ми в играта. Направиха го да се чувства много по-флоу и намали а много времето за реакция спрямо конкретни босове. Интересно но факт, цялата игра изиграх без даже използвам оригиналните два бутона.

Също така в много игри съм заменял R3/L3 защото постоянно задържане на двата аналога, предразполага към лесно износване и повреди , спринта в игри като GOW4, Horizon Zero Down и прочие вече е просто въпрос на леко притискане с дясната или лявата ръка към гърба на контролера. Вярвайте ми няма го това измаляване на палците което се усеща понякога.


Нека сега да обсъдим предимствата и недостатъците които успях да намеря аз в продукта. И дано това ви помогне да вземете по-добра преценка над него. Естествено като на всяко нещо освен предимства, ще се опитам да обърна внимание и на недостатъците, които открих във времето.


ПРЕДИМСТВА:

  • подобрява геймплея драстично в много различни заглавия. Намалява умората на ръцете при продължителни сесии от 3 и нагоре часа.

  • Бърз и лесен за монтаж.

  • Бърз и лесен за настройка (remap).

  • Работи с пиратски контролери (тествах го). Ако обичате да ползвате китайски имитации ще ви свърша работа.

  • Има възможност да запамети до 3 предварително настроени профила и ги запаметява автоматично. При смяна на контролера не се налага да ги въвеждате наново.

  • Има добро време за реакция и е с леки бутони не е нужно да се прилага сила при натискането. Все едно кликате с компютърна мишка, точно така се усеща.

  • Усеща се натурално в ръката не е нужно да си кривите пръстите за да използвате бутоните.

  • Не харчи много батерия. Аз все още не успявам да изхабя батерията на контролера си дори и с при ставката.

  • Наистина ниска цена. Да си го кажем честно само за 70лв ако не сте професионален играч, това е Най- ефтиният вариант да си направите играта лесна.

  • Може да се ползва с всеки Dualahock 4. За разлика от при контролерите, веднъж изгорял купувате нов. Тук просто премествате джаджата от единият на другия и хоп готово.


НЕДОСТАТЪЦИ

  • Променя тежестта и формата на контролера. За някои мои познато дошли на гости беше трудно да свикнат с формата на самият контролер дори и да не им бяха ремапнати бутоните. Въпросните 30 гр. Допълнителна тежест за мен бяха ок, но за някои от вас може и да са причинител на дискомфорт.

  • Няма вграден микрофон. Това може да се каже е една от най-големите глупости които ме изнервиха. Нищо нямаше да им коства на Сони да сложат микрофон в тая джаджа. Щеше да намали доста проблема микрофон/слушалки които често срещам, когато играя онлайн.

  • Не може да се използва в игри където R2/L2 се използват с прилагане на чувстителна сила (не се натиска до край за да се определя скорост или спирачка). Тоест няма сензитивност за сила на натискане. Същи така в игри като AC Odyssey, където трябва да задържите продължително време триъгълника за Critical Assassination, доста често изпълнява базовата алтернатива, но това ми се е случвало само в тази игра.

  • Ако зареждате контролерите си на докинг станция (според зависи каква е станцията) може да се налага всеки път да го махат и да го слагате. Аз съм с вертикален док и за мен нямаше такъв проблем (виж снимката)

  • Ако ползвате силиконови протектори за контролер, трябва да ги махнете или изрежете по формата на пада.

  • Има го само в един цвят и това малко ме дразни, черното не е подходящо за Alpine green-a който ползвам. Можеха да го пуснат и в бяло.


Лично мнение:


Като цяло ми помогна доста за краткото време в което го ползвам. Ако трябва да съм честен ако се повреди веднага ще си купя нов. Няма игра в която да не съм го ползвал. След 1-2 часа изкарани в което и да е заглавие, като усетя кое копче ми създава дискомфорт или коя комбинация ползвам най-често, автоматично бива ремапната. И няма какво да си кривя душата, за мен това е една от най-полезните джаджи които съм купувал. Аз не съм състезател и не мисля, че това е нещото което ще отвори пътя ми към Competitive gaming-a. Според мен това е по-скоро за професионални любители(каквото и да значи това). Но за всеки който иска да подобри усещането си от любимото хоби, това е един добър и сравнително евтин начин. На фона на скъпите про-контролери, PS4 Back Button attachment е една доста сносна алтернатива. Задните бутони определено ще ви спестят, много време и усилия в някой заглавия и ако сте решили, че са ви нужни такива, варианта на Сони е наистина един от най-добрите на пазара поне за момента. Съветвам всеки който иска да си помогне в игрите, да се ориентира към него преди да си пръсне парите за някоя скъпотия.

И още нещо, никой не може да ми каже, че е задължително да го притежавам. Да готин е, да помага, но ако беше задължителен щеше да е вграден към всеки контролер, нямаше да го купуваме отделно. Просто е едно добро допълнение на което си струва да обърнете внимание.

733 преглеждания2 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

bottom of page