top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Инженер от НАСА учи AI как да навигира на Луната

Намирането на правилния път на Луната вероятно ще бъде сложно. За разлика от Земята, на лунната повърхност няма пътища, знаци или общи ориентири - поне не още. Докато това се случи, може да искаме да разчитаме на изкуствено интелигентна система, която в момента е в процес на разработка.

 
Lunanet NASA
 

Докато НАСА се готви да изпрати астронавти на Луната като част от своята програма Artemis, космическата агенция се стреми да гарантира, че екипажите ще могат лесно да навигират през лунната повърхност.


Alvin Yew, изследователски инженер в Центъра за космически полети Goddard на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, разработва навигационна система с изкуствен интелект за бъдещите изследователи на Луната.


За безопасността и научното геомаркиране е важно за изследователите да знаят точно къде се намират, докато изследват лунния пейзаж. Оборудването на бордово устройство с локална карта би подкрепило всяка мисия, независимо дали е робот или човек.

, каза Yew в изявление.


Инженерът на НАСА обучава изкуствено интелигентна система да се движи около Луната, използвайки характеристики на лунната повърхност като хребети, кратери и камъни. Yew използва данни от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля около Луната от 2009 г. насам. Орбиталният апарат е оборудван с инструмент, наречен LOLA, или Lunar Orbiter Laser Altimeter, който „измерва наклони, грапавост на лунната повърхност и генерира топографски карти с висока разделителна способност на Луната".

Използвайки данните, събрани от LOLA, Yew обучава AI как да „пресъздава характеристики на лунния хоризонт, както биха изглеждали за изследовател на лунната повърхност“, пише НАСА в изявлението. Цифровите панорами, създадени от машината, след това ще бъдат използвани за съпоставяне на характеристиките, идентифицирани в изображения, заснети от астронавти или роувъри, като по този начин идентифицират определени места на Луната.

Концептуално това е като да излезете навън и да се опитате да разберете къде се намирате, като изследвате хоризонта и околните забележителности. Въпреки че оценката на местоположението на стадиона може да е лесна за човек, ние искаме да демонстрираме точност на земята до по-малко от 30 фута (9 метра).

, коментира Yew.


НАСА тества различни начини да осигури на астронавтите навигация на Луната. През 2022 година космическата агенция експериментира с лунна раница, която ще предостави на астронавтите 3D карта с висока разделителна способност на заобикалящата ги област. НАСА също работи за разработването на комуникационна и навигационна система, наречена LunaNet, която ще бъде нещо като Wi-Fi на Луната. Космическата агенция обаче се нуждае от множество системи, работещи заедно, ако комуникационните сигнали са слаби или отпаднат, докато астронавтите са там.


От решаващо значение е да имаме надеждни резервни системи, когато говорим за човешко изследване

, каза Yew.


Готов ли си да станеш част от Клуба?

Абонирай се за канала на GAME CLUB ТУК

10 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 comentário


StanTheMan
StanTheMan
10 de jan. de 2023

Освен ако AI-то не превземе и колонизира Луната преди човеците са го научили да навигира ;) 🤖🦾🌗

Curtir
bottom of page