top of page
  • Снимка на автораGAME.bg ᴷ

Русия обмисля легализирането на софтуерното пиратство за борба с технологичните санкции

Съобщава се, че руското правителство работи по закон, който ще направи част от софтуерното пиратство легално. Този ход ще помогне на руснаците да заобиколят забраните за технологии и софтуер, които са били наложени на нацията, след като тя нахлу в Украйна преди две седмици, според Torrentfreak.

 
Russia Piracy
 

Технологични компании, включително Microsoft, Sony, Adobe и Apple, изтеглиха продукти и услуги от Русия. EA, Ubisoft, Take-Two, CD Projekt Red и други компании за игри направиха игрите си недостъпни за закупуване. Забраните на тези компании, съчетани със строгите икономически санкции, имат за цел да окажат натиск върху Русия да прекрати инвазията си в Украйна. Предложението, наречено „План за приоритетни действия за осигуряване на развитието на руската икономика в условията на външен натиск от санкции“, идва от руското министерство на икономическото развитие. Той излага множество политики, които се опитват да помогнат за стабилизиране на руската икономика.


Частта, свързана със софтуерното пиратство, е точка 6.7.3 от частта за информационни технологии от предложението, което предлага „отмяна на отговорността за използването на софтуер (SW), нелицензиран в Руската федерация, собственост на притежател на авторски права от страни, които подкрепиха санкциите“. По принцип, ако този закон бъде приет, Русия ще отмени всякакви наказателни или граждански санкции, свързани с пиратския софтуер, стига да е от една от компаниите, които са подкрепили санкциите. Разграничението е важно, защото това не означава, че Русия легализира всички форми на софтуерно пиратство. Той е насочен специално към софтуерните компании, базирани в страни, които санкционират Русия.


Предложението изглежда се отнася за всякакъв тип нелицензиран софтуер, включително видеоигри. Основната му цел обаче е да позволи на собствениците на руски бизнеси да продължат да използват софтуер, създаден от компании като Oracle и Microsoft. Както обаче посочва руският бизнес сайт Комерсант, повечето бизнес софтуер е абонаментна облачна услуга или изисква форма на онлайн проверка, което прави невъзможно използването без достъп до тези сървъри.


Въпреки опитите да се засилят своите закони за борба с пиратството, софтуерното и друго пиратство вече са често срещани в Русия. И все пак, подписването на руското правителство за международно софтуерно пиратство би било като нищо, което някога сме виждали.


Новините на GAME.bg вече пристигат по-бързо през новото ни мобилно приложение, което може да свалите от телефона си ТУК.

GAME.bg mobile app download104 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ревю на Exoprimal

Comments


bottom of page